De werking van nachtlenzen

Wat zijn nachtlenzen?

Nachtlenzen corrigeren jouw ogen tijdens je slaap. Je draagt ze ‘s nachts zodat je overdag scherp ziet zonder bril of lenzen. Dé oplossing voor mensen die geen bril wensen of last hebben van droge ogen, hooikoorts of werken in een stofferige omgeving. Nachtlenzen bieden je bovendien de ultieme vrijheid tijdens het sporten.

De werking

Nachtlenzen oefenen een lichte druk uit op je traanfilm, zodat je hoornvlies vlakker wordt. Wees gerust, dit gebeurt pijnloos. Het resultaat van nachtlenzen is bovendien reversibel. Wanneer je stopt met het dragen van nachtlenzen zal het hoornvlies opnieuw zijn natuurlijke vorm aannemen. Nadien kan je nog steeds opteren voor zachte en harde lenzen of een bril.

Op maat gemaakt

Nachtlenzen zijn helaas niet voor iedereen geschikt. Ze corrigeren enkel negatieve sterktes tot en met -4,00. Onze lensspecialisten meten de sterkte van je ogen op en brengen met behulp van de topograaf de krommingen van je oog in kaart. Op basis van deze resultaten worden je nachtlenzen volledig op maat gemaakt. 

Meestal kan je een week later genieten van een scherp en helder zicht. In sommige gevallen duurt de gewenningsperiode iets langer. Dat hangt af van de grootte van je correctie en de kromming van je oog. Je kan deze periode eventueel overbruggen door het dragen van daglenzen.Nauwkeurige opvolging

Omdat nachtlenzen een andere werking hebben dan standaard contactlenzen is het belangrijk regelmatig op controle te komen bij onze contactlensspecialisten. Ons team zal je stap voor stap begeleiden naar een optimaal resultaat van je nachtlenzen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende controles:

1
Je maakt een afspraak voor de opstart van nachtlenzen. Na de nodige metingen worden jouw nachtlenzen volledig op maat gemaakt.
2
Als de lenzen binnen zijn, kom je die in de vooravond ophalen. We doen een eerste controle van de passing en centratie. Je krijgt de nodige uitleg omtrent het in- en uitnemen en onderhouden van de nachtlenzen.

3
De volgende ochtend kom je opnieuw langs. We bekijken of de lenzen 's nachts goed zaten en of de correctie van je ogen op de juiste manier evolueert.

4
Na een week volgt de derde controle. We bekijken in hoeverre je sterkte al gecorrigeerd is en of dit naar verwachting gaat.

5
Na drie weken is het tijd voor de volgende controle. Op dat moment zouden je ogen optimaal gecorrigeerd moeten zijn. Indien dit niet het geval is, wordt er kosteloos een nieuw paar nachtlenzen besteld.

Driemaandelijkse controle

Nadien kom je driemaandelijks op controle. Zo kunnen we het resulaat en de toestand van je ogen nauwkeurig opvolgen en je voorzien van de nodige onderhoudsproducten.

Nachtlenzen gaan één jaar mee. Om een goede werking van je nachtlenzen te garanderen, dien je deze jaarlijks te vervangen.